donderdag 19 april 2012

Focaccia of Fougasse, brood voor bij een salade of borrel

Focaccia (Italiaans) of Fougasse (Frans) is een iets zachter en smakelijk brood met olijfolie, dat ook prima 'versierd' kan worden met allerhande kruiden, zeezout, olijven, zongedroogde tomaten, fijngesneden groen - erin of alleen erop. Lekker bij dingen die je kunt smeren of dippen, zoals tapenade, humus, verse kwark, zachte geitenkaas, goede olijfolie. Of bij een uitgebreide salade.

300 gram bloem, type 55
200 gram bloem type 45
7 gram (droge) gist
9/10 gram zout
20 gram olijfolie + olijfolie om te bestrijken
310 gram mineraalwater
(dat lijkt snobby, maar het franse water dat hier uit de kraan komt is nogal kalkhoudend en dat werkt het rijzen tegen; mineraalwater is zachter)

Alle droge ingrediënten in een ruime kom door elkaar roeren, dan het (lauwe) water en de olijfolie toevoegen, roeren tot het allemaal vermengd is en heel even met de handen tot een bol kneden. Is het deeg te droog, beetje water erbij. Te nat, beetje bloem toevoegen. Zelf blijven nadenken...
En dan lang laten rijzen: op kamertemperatuur en tochtvrij, minimaal 4 maximaal 18 uur (hoe langer, hoe beter).
Daarna het deeg uit de kom, op een met bloem bestrooid werkblad een aantal maal uiteen-trekken & dubbelvouwen, uiteen-trekken & dubbelvouwen, uiteen-trekken & dubbelvouwen...
Op een (anti-aanbak-)bakplaat het deeg uitrollen tot een plak van zo'n één tot anderhalve centimeter dikte. En nogmaals een (dik) uur laten rijzen (langer kan ook). Als het goed is, wordt de plak twee keer zo dik.

Net voor het deeg de oven in gaat, de bovenkant met olijfolie bestrijken (met een kwastje), niet te dik. Ik heb hiervoor een jampotje met goede olijfolie, een paar gekneusde knoflooktenen en gedroogde rode peper, dat zeker al een weekje in kast staat. Lekker pittig. Maar olijfolie 'nature' gebruiken, dat kan natuurlijk ook.
Dit is ook het moment om de bovenkant te voorzien van zeezout en/of andere kruiderij.

De oven voor-verwarmen op 245°. Het deeg met bakplaat en al de oven in schuiven: 10 minuten of net zolang tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Als het klaar is, leg het brood dan toch zeker een kwartier op een rooster om uit te wasemen en af te koelen. Dan pas eten.